Voetverzorging bij Hands en Feet

 

Het belang van voetverzorging wordt vaak over het hoofd gezien, ondanks dat onze voeten het gewicht van ons hele lichaam dragen en daardoor veel te verduren krijgen. Het verwaarlozen van voetverzorging kan leiden tot pijnlijke klachten. Een regelmatig bezoek aan een medisch pedicure, kan ervoor zorgen dat pijnlijke voeten worden voorkomen. Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij pedicurebehandelingen, met name voor problemen zoals eeltgroei, ingegroeide teennagels en voetschimmel.

 

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel clavus genoemd, is een pijnlijke eeltplek met een naar binnen groeiende kern, vaak veroorzaakt door druk of wrijving op de huid. Het komt voor op plaatsen waar de huid aan herhaalde druk wordt blootgesteld, zoals de voetzool, bovenzijde van de tenen, teentoppen en tussen de tenen. Likdoorns kunnen conisch van vorm zijn met een punt van eelt naar binnen groeiend (likdoorn) of als een ronde schijf op de buitenzijde van de tenen (eksteroog).
Verschillende soorten likdoorns omvatten de reguliere likdoorn, de weke variant (tussen de tenen), de vasculaire variant (met bloedvaatjes) en de neurovasculaire variant (met zenuwen en bloedvaatjes). Er is ook een zaadlikdoorn die ontstaat zonder druk en lijkt op een klein graankorreltje.


Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel treedt op wanneer de zijkant van de nagel in de huid drukt, wat veel pijnklachten kan veroorzaken. De omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen sprake van ontsteking. Aan de andere kant groeit bij een ingegroeide nagel het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel gaat gepaard met ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, irritatie, en mogelijk een klein wondje dat kan ontsteken. Beide situaties komen meestal voor aan de grote teen, maar andere nagels kunnen ook worden aangetast. Oorzaken zijn onder andere de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (vaak bij tieners), te smalle schoenen, of een afwijkende teenstand.


 

Kloven

Kloven in de voet, ook bekend als raghaden, zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Deze kloven kunnen ontstaan in harde huid, door overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overtollig eelt. Ze kunnen behoorlijk diep zijn en leiden tot pijnlijke voeten. Kloven komen vaak voor op plaatsen waar veel druk is, zoals op de rand van de hiel, onder de voorvoet, en soms onder de rand van de grote teen.


 

Kalknagel / Schimmelnagel

Een verdikte nagel, ook wel hypertrofische nagel of onychauxis genoemd, kan zowel bij vinger- als teennagels voorkomen. Het kan optreden bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij ouderen. Naast verdikking van de nagelplaat kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals broosheid en verkleuring. De verdikking kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder schimmelinfecties, overmatige hoornproductie, ziektes zoals diabetes en reumatische aandoeningen, huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, verwondingen, nagelafwijkingen, en het dragen van te krappe schoenen. 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram