Schimmelnagel / Kalknagel: 

Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Een schimmelnagel, ook wel bekend als een kalknagel of onychomycose, is een veel voorkomende aandoening waarbij een schimmelinfectie de nagel aantast. Hoewel het vaak als een cosmetisch probleem wordt beschouwd kan een onbehandelde schimmelnagel pijnlijk en hinderlijk worden en kan het de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden.


OorzakenSchimmelnagels ontwikkelen zich meestal wanneer schimmels, zoals dermatofyten, gist of schimmelsoorten de nagel of de omliggende huid binnendringen. Factoren die het risico op het ontwikkelen van een schimmelnagel verhogen zijn bijvoorbeeld:


-Warme en vochtige omgevingen zoals schoenen of zwembaden.

-Beschadigde nagels of huidletsel.
-Verminderde bloedcirculatie naar de voeten.
-Verminderde immuniteit.
-Ouderdom en diabetes.


SymptomenDe symptomen van een schimmelnagel kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de infectie, maar ze omvatten vaak:


-Verdikte nagel.
-Verkleuring van de nagel, meestal geelachtig, bruin of groen.
-Broze of afbrokkelende nagel.
-Deformatie van de nagel.
-Geur afkomstig van de geïnfecteerde nagel.


BehandelingDe behandeling van een schimmelnagel kan uitdagend zijn en vereist vaak geduld en consistentie. Behandelingsmogelijkheden zijn onder meer:


-Topische antischimmelmiddelen: Crèmes, zalven of nagellakken die antischimmelmedicijnen bevatten, kunnen rechtstreeks op de geïnfecteerde nagel worden aangebracht. Hoewel ze effectief kunnen zijn bij milde infecties, kunnen ze langdurige behandeling vereisen en zijn ze mogelijk niet effectief bij ernstigere gevallen.
-Orale antischimmelmiddelen: Voor hardnekkige of gevorderde infecties kan een arts orale antischimmelmiddelen voorschrijven, zoals terbinafine of itraconazol. Deze medicijnen worden gedurende enkele maanden ingenomen en vereisen regelmatige monitoring van leverfuncties vanwege mogelijke bijwerkingen.
-Medisch pedicure  Deze kan de geïnfecteerde nagel of delen ervan te verwijderen en of de nagel verdunnen en reconstrueren.
-Laservernietiging: Een relatief nieuwe behandelingsoptie waarbij een laser wordt gebruikt om de schimmel in de nagel te doden. Deze behandeling kan effectief zijn, maar vereist mogelijk meerdere sessies.

Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van pact of laser en of lokale middelen.

Volgens de richtlijnen wordt geadviseerd om terughoudend te zijn met laser/ pact bij de risicovoet.


Het is belangrijk om een ​​Medisch pedicure of arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van een schimmelnagel. Zelfmedicatie kan de situatie verergeren of leiden tot terugkerende infecties. Bovendien zijn goede voetverzorging en preventieve maatregelen, zoals het dragen van schone sokken en goed passende schoenen, essentieel om verdere infecties te voorkomen. Met de juiste zorg en behandeling kunnen schimmelnagels worden verlicht en kan verdere verspreiding worden voorkomen.


Maak een afspraak bij een Medisch pedicure voor een algeheel behandelplan en het voorkomen van herbesmetting!  


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram