Likdoorns

Likdoorns, ook bekend als eksterogen, zijn veelvoorkomende en soms pijnlijke huidproblemen die vaak voorkomen op de voeten, maar deze kunnen ook op andere delen van het lichaam verschijnen. Ze worden veroorzaakt door herhaalde wrijving of druk op een specifiek gebied van de huid en kunnen variëren in grootte en ernst. Hier is een overzicht van wat je moet weten over likdoorns:


Soorten Likdoorns: Likdoorns kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: eeltlikdoorns (harde likdoorns) en zachte likdoorns. Harde likdoorns zijn verdikkingen van de huid die meestal op de bovenkant van de tenen of op andere drukpunten verschijnen, terwijl zachte likdoorns vochtig en pijnlijk zijn en vaak tussen de tenen verschijnen.


Oorzaken: Likdoorns ontstaan ​​wanneer de huid wordt blootgesteld aan langdurige druk of wrijving, meestal als gevolg van verkeerde schoenen, zoals te smalle of te strakke schoenen, hoge hakken, of schoenen zonder voldoende demping.


Symptomen: De symptomen van een likdoorn kunnen variëren, afhankelijk van het type en de ernst. Zo kun je onder meer pijn, een verharding van de huid, roodheid en soms zelfs zwelling ervaren. Likdoorns kunnen ook gevoelig zijn bij aanraking.


Behandeling: Behandelingsopties voor likdoorns variëren afhankelijk van de ernst en de locatie. Het gebruik van likdoornpleisters met salicylzuur is af te raden, deze weken de huid en hierdoor is de likdoorn lastiger te verwijderen.

Het gebruik van inlegzolen of orthopedische schoenen of ortheses kan helpen om de druk op de likdoorn te verminderen. 

Raadpleeg een Medisch Pedicure om de likdoorn professioneel te behandelen met speciale instrumenten.


Preventie: Om likdoorns te voorkomen, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden voor je tenen en een goede demping hebben. Vermijd het dragen van te strakke of te puntige schoenen, vooral als je langdurig staat of loopt. Daarnaast kan het gebruik van siliconen beschermers (orthese) of inlegzolen helpen om de druk op gevoelige plekken te verminderen.


Likdoorns kunnen vervelend zijn, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kunnen ze vaak worden voorkomen en behandeld. Als je regelmatig last hebt van likdoorns, raadpleeg dan een Medisch Pedicure voor advies en behandelingsopties die het beste bij jou passen.


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram