Ingegroeide Teennagel

Een ingegroeide nagel is niet alleen pijnlijk, maar kan ook hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er manieren om dit veel voorkomende probleem aan te pakken en te voorkomen. Hier vind je alles wat je moet weten over ingegroeide nagels:


Wat is een ingegroeide nagel? 

Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer de rand of hoek van je nagel in de huid van je vinger of teen groeit. Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking en soms zelfs infectie.


Oorzaken: Ingegroeide nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder het verkeerd knippen van nagels (te kort of afgerond), het dragen van te strakke schoenen, trauma aan de nagel, genetische aanleg en bepaalde voetafwijkingen.


Symptomen: Typische symptomen van een ingegroeide nagel zijn pijn (bij stoten of aanraken), roodheid, zwelling en soms zelfs afscheiding van pus rond de nagel. In ernstige gevallen kan de huid rondom de nagel ontstoken raken.


Behandeling: Heb je een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is, dan kan een Medisch Pedicure de teen behandelen. Hij of zij doet een watje, rubber gootje of beugeltje onder de nagel. De rand van de nagel groeit dan niet meer de huid in.

Wanneer er een stuk wordt uitgeknipt is het aan te raden de nagel te reconstrueren (nagelreconstructie)
Blijven de klachten en wordt de ontsteking erger, dan kan je arts of een chirurg de zijkant van de nagel wegsnijden. Je houdt dan een iets smallere nagel over. De arts behandelt ook de wortel van de nagel zodat deze niet meer terug kan groeien.


Preventie: Om ingegroeide nagels te voorkomen, is het belangrijk om je nagels correct te knippen - recht over, niet te kort en vermijd het afgerond knippen. Draag ook schoenen die voldoende ruimte bieden voor je tenen en vermijdt het dragen van te strakke of puntige schoenen.


Zelfzorg: Naast het juist knippen van je nagels, is het belangrijk om je nagels en de huid eromheen regelmatig te inspecteren op tekenen van ingegroeide nagels en andere nagelproblemen. Houd je handen en voeten schoon en droog, en vermijd overmatig pulken aan je nagels.


Ingegroeide nagels kunnen een bron van ongemak zijn en je zelfs uit je slaap houden, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kunnen de meeste gevallen effectief worden behandeld en toekomstige problemen worden voorkomen. Negeer de symptomen niet, maar neem stappen om je nagels gezond en gelukkig te houden. Bezoek daarom een Medisch Pedicure!

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram